Mobilitate urbană: locuitorii celui mai mare oraș din China se pregătesc pentru tramvaiul autonom

Cel mai mare oraș din China, Shanghai, cunoscut ca fiind și cel mai mare centru comercial al Asiei, va beneficia de mijloc de transport în comun cu Artificial Intelligence (A. I.). Mai exact, locuitorii metropolei Shanghai vor putea circula cu tramvai autonom.

Dezvoltatorii tramvaiului autonom din Shanghai

Proiectul este dezvoltat de Shanghai Fuxin Intelligent Transportation Solutions Co (FITSCO) – furnizorul chinez pentru sistemele de semnalizare utilizate de rețeaua feroviară urbană – împreună cu Russia’s Cognitive Pilot – startup-ul rusesc ce construiește componente pentru mașinile autonome. 

Jack Wu, CEO of FITSCO, afirmă că cele două elemente, evoluția tehnologiei și implementarea acestui sistem autonom pentru mijloacele de transport în comun, vor reduce numărul de accidente din oraș și va minimiza dependența acestora de factorii umani. 

În absența unei acțiuni din partea șoferului atunci când pe traiectoria de mers se află un obstacol, tramvaiul va adapta automat viteza și va frâna, explică Olga Uskova, CEO of Cognitive Pilot.

autovehicul-autonom

Unde vor să ajungă cu mijloacele de transport în comun?

Cel mai mare țel al acestui proiect este ca pe viitor, mijloacele de transport în comun să nu depindă de prezența umană, iar Inteligența Artificială să conducă, la propriu, autovehiculele ce servesc mobilității urbane. 

Scopul acestui proiect este siguranța călătorilor din Shanghai atunci când aleg să călătorească cu mijlocul de transport în comun.

Ai încredere în autovehiculele autonome?

Specaliștii de la NVIDIA spune că Inteligența Artificială (A. I.) le oferă autovehiculelor abilitatea de a vedea, de a gândi, de a naviga și a învăța o multitudine de scenarii. 

Cercetătorii de la McKinsey ne îndeamnă să ne imaginăm un viitor în care mijloacele de transport în comun vor naviga libere, fără șoferi, către destinația pe care o au în traseu. 

Însă putem avea încredere în autovehiculele care se conduc singure? 

sistem-functionare-masina-autonoma

Nu este deloc ușor să ne încredem într-o construcție care ne oferă libertatea de a face orice, mai puțin de a conduce.

În același timp, tehnologia evoluează, iar specialiștii din industria auto lucrează constant pentru a oferi cele cele mai bune produse și tehnologii care să sporească încrederea oamenilor în ceea ce reprezintă viitorul. 

Probabil că în urmă cu foarte mulți ani nu credeam că este posibil ca un automobil să fie alimentat de altceva în afară de benzină, motorină sau gaz. Dar iată că acum există o gamă largă de modele full electrice și hibride care ne demonstrează contrariul. 

Cu siguranță, în viitor, mașina autonomă sau ceea ce se numește self driving car va fi parte din rutina noastră obișnuită, iar faptul că nu mai punem mâinile pe volan va reprezenta doar o normalitate.

Tu ce spui despre asta?

***

Dacă te interesează mai degrabă ultimul tuning pentru Lamborghini Aventator, am scris părerea mea despre el chiar aici.