Top 10 femei care s-au remarcat în 2021

Și pentru că este ultima zi a anului 2021 și ne îndreptăm către 2022 cu fiecare oră cu care trece de acum, m-am gândit să scotocesc puțin publicațiile din afară după subiecte faine de citit înainte de a intra într-un nou univers al vieții noastre. Ultima zi din an am s-o dedic femeilor care au marcat istoria în 2021. Insider a făcut un top 22 de femei care s-au remarcat în 2021, iar eu am ales doar 10 dintre acestea. 

Kamala Harris

Kamala Harris în top 10 femei care s-au remarcat în 2021
Sursa foto: Twitter / Vice President Kamala Harris

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, este prima femeie de culoare, dar și americancă din Asia de Sud, care a ocupat funcția de vicepreședinte în istoria Americii.

Amanda Gorman

Amanda Gorman în top 10 femei care s-au remarcat în 2021
Sursa foto: Twitter / Facing History

Amanda Gorman, pe atunci în vârstă de 22 de ani, a fost vedeta evenimentului de inaugurare pentru Biden și Harris. A interpretat poemul „The Hill We Climb”.

Atât Biden, care este doar al patrulea președinte american căruia i se citește un poem la învestire, cât și Gorman au probleme de vorbire. Gorman a spus că poezia a ajutat-o să și-l depășească pe al ei.

Sarah McBride

Sarah McBride
Sursa foto: Twitter / Sen. Sarah McBride

La preluarea mandatului, Sarah McBride, senator al statului Delaware, a devenit cel mai înalt oficial transsexual din SUA.

„Reflectez asupra călătoriei de până azi și îmi amintesc despre schimbarea pe care o ilustrează: suntem o comunitate și o țară care și-a deschis inimile continuu, o comunitate care și-a schimbat modul de gândire și care a judecat, din ce în ce mai mult, oamenii din funcțiile publice în funcție de abilitățile și ceea ce știu să fac, nu în funcție de identitatea acestora”, a spus Sarah McBride la ceremonia de depunere a jurământului.

Avril Haines

Avril Haines și Kamala Harris
Sursa foto: Sursa foto: Twitter / Vice President Kamala Harris

Avril Haines a fost nominalizată pentru funcția de director al Serviciilor Naționale de Informații ale SUA de către președintele Biden și a devenit primul membru al cabinetului său atunci când a fost confirmată de Senat în ziua inaugurării din 2021.

Anterior a ocupat funcția de director adjunct al Agenției Centrale de Informații și de consilier adjunct pentru Securitate Națională în timpul administrației Obama, fiind prima femeie care a deținut ambele roluri.

Janet Yellen

Janet Yellen în top 10 femei care s-au remarcat în 2021
Sursa foto: Twitter / The Daily Signal

Președintele Joe Biden a ales-o pe Janet Yellen la conducerea Trezoreriei SUA, iar aceasta a depus jurământul în ianuarie, în fața vicepreședintelui Harris.

Yellen a fost, de asemenea, prima femeie care a ocupat funcția de președinte al Rezervei Federale. Pe lângă faptul că este prima femeie care a ocupat funcția de secretar al Trezoreriei, Yellen ar fi, de asemenea, prima persoană de orice sex care a condus Rezerva Federală, Consiliul Consultanților Economici de la Casa Albă și Trezoreria.

Sarah Thomas

Sarah Thomas în top 10 femei care s-au remarcat în 2021
Sursa foto: Twitter / SportsCenter

Thomas este prima femeie arbitru cu normă întreagă din istoria de 100 de ani a NFL. De asemenea, ea a fost prima femeie care a arbitrat la un meci din playoff-ul NFL în 2019 și prima femeie care a lucrat la un meci de fotbal universitar important.

„Întotdeauna am spus că, dacă faci ceva pentru că îți place și nu încerci să dovedești cuiva că greșește sau să obții validare pentru asta, probabil că validarea se va întâmpla pur și simplu”, a declarat Thomas pentru CBS News în 2019.

Chloé Zhao

Chloe Zhao în top 10 femei care s-au remarcat în 2021
Sursa foto: Twitter / Nomadland

Zhao a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor pentru „Nomadland”, un film cu Frances McDormand, despre o văduvă care decide să-și petreacă restul vieții într-o furgonetă. Este a doua femeie care câștigă Globul de Aur pentru regie – prima a fost Barbra Streisand pentru „Yentl” în 1983 – și prima femeie asiatică care câștigă.

De asemenea, Chloé Zhao este și prima asiatică ce câștigă un premiu Oscar.

Beyoncé

Beyonce în top 10 10 femei care s-au remarcat în 2021
Sursa foto: Twitter / BEYONCÉ

Beyoncé a obținut al 28-lea premiu la gala Grammy 2021, iar astfel a bătut recordul la numărul de premii Grammy obținute de o femeie.

Beyoncé a câștigat la categoria „Cel mai bun videoclip” pentru „Brown Skin Girl” și la capitolul „Cea mai bună interpretare R&B” pentru „Black Parade”.

Cântăreața de muzică country Alison Krauss a deținut anterior recordul, cu 27 de premii.

Viola Davis

Viola Davis în top 10 femei care s-au remarcat în 2021
Sursa foto: Twitter / Viola Davis

Viola Davis a fost actrița de culoare cu cele mai multe nominalizări din istoria premiilor Oscar și singura femeie de culoare care a fost nominalizată de două ori pentru „Cea mai bună actriță”, cu un total de patru nominalizări.

Wally Funk

Wally Funk în top 10 femei care s-au remarcat în 2021
Sursa foto: Twitter / SPACE.com

În vârstă de 82 de ani, Wally Funk a devenit cea mai în vârstă persoană care a zburat în spațiu atunci când s-a alăturat lui Jeff Bezos la bordul rachetei sale Blue Origin, pe 20 iulie.

Funk a făcut parte din programul Mercury 13 al NASA, care a pregătit femei astronaut în anii 1960, dar programul a fost închis și niciuna dintre ele nu a ajuns vreodată în spațiu.

Funk a avut în cele din urmă șansa de a se lansa pe orbită alături de Bezos în primul zbor cu pasageri al rachetei sale New Shepard, care a fost lansată și a aterizat cu succes înapoi pe Pământ pe 20 iulie.

Ea a doborât recordul pentru cea mai în vârstă persoană care a zburat în spațiu, depășindu-l pe astronautul NASA John Glenn, care avea 77 de ani la ultima sa misiune.

Dacă vreți să citiți despre celelalte femei care au făcut istorie în 2021, publicația Insider are topul complet. 

Și chiar dacă nu este un articol de blog, ci mai mult o știre, am să încerc ca în 2022 să continui să fac astfel de selecții de informații faine pentru a mai arunca un ochi și peste hotare și a vedea ce se mai întâmplă pe acolo.

Până în 2022, dacă nu ai apucat să citești încă o părere despre filmul care împărțit planeta în două, uite și opinia mea lansată în internet.

Rămâne să ne citim 🙂

%d bloggers like this: