Tocmai am terminat de citit „Rework”, scrisă de Jason Fried și David Heinemeier Hansson. Probabil că aceste două nume nu vă spun nimic, dar cu siguranță ați auzit de 37signals și produsele lor: Basecamp, Highrise, Backpack, Campfire, Ta-da List, Writeboard, Getting Real și platforma web open-source Ruby on Rails.
Jason Fried și David Heinemeier Hansson sunt fondatorii companiei de software 37signals, iar în 2010 au scris „Rework”, o carte despre cum se construiește și se administrează un business. Sau, cum spun ei în capitolul introductiv:
Avem ceva nou de spus despre cum să construiești, să administrezi și să dezvolți (sau să nu dezvolți) o afacere.
Ca să ne facem o imagine despre cine ne oferă sfaturi, este de menționat că 37signals funcționează încă din anul 1999. Au început ca firmă de consultanță pentru web design și erau doar trei oameni.
În 2004, aceștia s-au declarat nemulțumiți de aplicațiile software menite să gestioneze proiectele, așa că au dat naștere unei aplicații care să se plieze pe nevoile lor: Basecamp. Basecamp a fost prezentat și clienților, iar aceștia au îndrăgit toolul și l-au cerut și pentru business-urile lor.
Seth Godin, unul dintre cei mai bine vânduți autori de business și marketing (19 cărți până în prezent), deschide cartea „Rework” spunând că aceasta ne va pune în încurcătură pentru că a face lucrurile „ca la carte” nu este mereu o metodă înțeleaptă pentru un business.
În completarea lui, după ce am citit-o, aș putea spune că sfaturile găsite aici se aplică și unui simplu angajat într-o companie. Așadar, chiar dacă nu ai un business, te sfătuiesc să citești cartea și să iei notițe. Eu mi-am notat în telefon ideile cele mai importante și am să le expun și în articolul acesta.

Să începem cu începutul
„Rework” este împărțită în 13 părți pe care nu ai vreme să le simți pentru că sunt scrise atât de friendly și cursiv încât nu-ți dai seama când s-a terminat cartea. Da, chiar dacă îți iei notițe și uneori te oprești să recitești un rând de câteva ori ca să poți vizualiza sfatul respectiv.
Fiecare dintre cele 13 părți este împărțită în capitole mici – și când spun mici, să mă credeți pe cuvânt! Un subcapitol are maxim două pagini și de fiecare dată ești întâmpinat cu un vizual care conține keywordul respectivului subcapitol.
Care este avantajul? Ai citit subcapitolul, ai asimilat informația și ai și rămas cu ideea principală în minte datorită keywordului. Smart, aș zice!
Cartea, deși pe hârtie, lasă impresia unui articol de blog foarte bine structurat și ordonat. Așadar, dacă ești mai mult genul de persoană care își caută informațiile în articole de blog, vei observa că „Rework” lasă impresia unui articol de 270 de pagini. Datorită subcapitolelor mici și vizualurilor nu ai senzația că citești o carte.

Ce putem învăța din această carte?
Mai sus spuneam că fiecare subcapitol este ilustrat de un keyword. Și pentru că articolul meu este doar un review care să vă facă poftă să citiți această carte, eu vă voi da voie să trageți puțin cu ochiul pe gaura cheii și voi veți promite că o citiți și împărtășiți părerile pe pagina de Facebook.
Prima lecție pe care ne-o oferă Jason Fried și David Heinemeier Hansson este să muncim altfel și să conștientizăm că astăzi avem toate uneltele necesare pentru a porni o afacere pe cont propriu.
De la tehnologie până la teoria (pe care o găsești bine structurată în această carte) care nu este necesar să fie rigidă, ci prietenoasă și menită să te facă să înțelegi.
Cam așa este și cartea „Rework”, prietenoasă, cu termeni pe care-i poate înțelege orice începător în business, cu propoziții scurte și deloc complicate în înțeles.
Ignoră realitatea
Trecem cu pași repezi la următorul capitol care ne îndeamnă să ignorăm realitatea. De ce? Pentru că:
La o privire mai atentă, vei constata că locuitorii acestei realități sunt cuprinși de pesimism și disperare. Se așteaptă ca orice concept nou să dea greș. Sunt convinși că societatea nu este pregătită pentru schimbare sau capabilă să o facă.

Ce spun cei doi autori, de fapt, este că „realitatea” diferă de la o persoană la alta. Fiecare individ are imaginea lui despre cum ar trebui să fie și să arate această „realitate”. Așadar, singura „realitate” pe care să o iei în considerare este realitatea ideei tale, realitatea poveștii pe care dorești s-o dezvolți.
Obsesia pentru muncă
Jason Fried și David Heinemeier Hansson ating și un subiect sensibil – obsesia pentru muncă. Dezvoltă această problemă în trei capitole: Obsesia pentru muncă, Pune-te să dormi și Trimite-ți angajații acasă la ora cinci.
Capitolul Obsesia pentru muncă subliniază un adevăr pe care puțini dintre noi îl au în vedere:
Cei obsedați de muncă nu sunt niște eroi. Nu salvează situația, pur și simplu îi acordă mai mult timp. Adevăratul erou a plecat deja acasă fiindcă a găsit o modalitate mai rapidă de a rezolva problema.

Pune-te să dormi cred că este destul de sugestiv pentru noi. Însă autorii acestei cărți nu susțin doar faptul că somnul ajută la încărcarea cu energie benefică pentru o a doua zi de muncă, ci atrag atenția asupra 4 lucruri care vin la pachet cu nesomnul.
Aceștia spun că îți poți lua nopți de lucru din când în când, dar este sănătos să ai grijă ca aceste nopți de lucru nu se vor transforma în obicei, pentru că atrag 4 costuri destul de „usturătoare” pentru tine ca angajat, dar și ca antreprenor.

Așadar, încăpățânarea, lipsa creativității, moralul scăzut și irascibilitatea sunt patru lucruri de care nu ai nevoie atunci când îți dorești să îți faci treaba astfel încât rezultatele să fie foarte bune.
Și, așa cum spuneam mai sus, un alt capitol care atrage atenția asupra obsesiei pentru muncă se numește Trimite-ți angajații acasă la ora cinci.
Cei doi autori susțin faptul că dacă un angajat știe că are sarcini pe care să le deruleze în gospodărie, acesta va fi mult mai eficient la birou, în jobul său.
Va ști că programul îi permite să plece acasă la o oră decentă, astfel va fi mult mai motivat să ducă la capăt, cu rezultate bune, taskurile din ziua respectivă.
Personal, cred că cele trei capitole vorbesc despre eficiența în muncă acolo unde există odihnă și lipsa frustrărilor.
Ai nevoie de mai puțin decât crezi
Un alt capitol care m-a impresionat foarte tare a fost Ai nevoie de mai puțin decât crezi, acesta adresându-se mai mult business-urilor la început de drum.
Atunci când te gândești să începi un business, pui pe hârtie investițiile necesare, iar suma finală îți cam taie elanul.
Mult mai sănătos este să gândești aceste investiții treptat, și să pornești de la atât cât îți permiți la momentul respectiv, fără a-ți pierde dorința aprigă de a pune pe picioare un business.

Angajează indivizi autonomi
Pentru succes garantat, angajează indivizi care își formulează singuri obiectivele și acționează. Oamenii cărora trebuie să le spui ce să facă nu aduc valoare business-ului. În plus, adaugă o grijă un plus managerului de departament sau chiar antreprenorului: grija de paznic.
Un individ autonom nu are nevoie de pază, are nevoie să-i fie trasate obiectivele unui proiect pentru a ști care sunt obiectivele companiei, însă micile taskuri și le va organiza singur, și le va evalua, va lua decizii în privința lor și va acționa acolo unde cazul.
La final va fi nevoie de un feedback general, unde probabil vor mai fi indicate câteva schimbări. Însă individul autonom scutește munca de detectiv a superiorilor.
Nu au 13 ani
Un capitol care ar trebui să dea de gândit multor antreprenori sau manageri de departamente: cu cât tratezi angajații ca pe copii care au 13 ani, cu atât munca lor va fi o copilărie la final.
Cei doi autori subliniază faptul că există companii în care angajații sunt nevoiți să ceară voie pentru orice sau munca le este permanent monitorizată prin softuri, accesul la platforme de genul Youtube sau Facebook fiind interzise.
Capitolul acesta scoate în evidență faptul că oamenii au nevoie de diversiuni pentru a alunga monotonia zilei de lucru. O muzică bună, o știre, un filmuleț amuzant pe Facebook, un articol de blog care nu are neapărat legătură cu natura jobului – toate acestea sunt elemente care relaxează.
Observând mediile de lucru în care am lucrat eu, nu s-a pus niciodată problema acestor condiții vitrege de lucru.

Însă unul dintre joburile mele presupunea interdicția altor platforme decât cele pe care trebuia să lucrăm. Absurdul stătea în faptul că, uneori, platformele nu funcționau, proiectele se terminau, iar tu erai nevoit să te uiți, la propriu, pe pereți.
Am decis că pentru astfel de momente moarte să citesc. Însă nu se arăta fericire din partea superiorilor atunci când citeam cărți în timpul programului.
Văzând că așa procedam majoritatea angajaților, nimeni nu a mai avut nimic de spus, însă încântarea nu era foarte mare. Vina angajaților nu exista în ecuația respectivă, nici a superiorilor, ci a companiei mamă care nu lua măsuri în privința toolurilor cu care lucram.
Revenind la „Rework” și la ce mai putem învăța din ea, am să vă mai povestesc despre un singur capitol, apoi am să trag concluziile pentru că vă voi lăsa pe voi să citiți cartea în totalitate.
Deciziile înseamnă progres
Un ultim capitol despre care vreau să vă vorbesc atrage atenția asupra luării deciziilor.
Cei doi autori subliniază faptul că „Hai să ne mai gândim la asta” se poate înlocui uneori cu „Hai să luăm o decizie”. De multe ori, luarea deciziei se amână din dorința de a găsi perfecțiunea, însă perfecțiunea nu există, așa că trebuie să decizi ce poate fi aproape perfect pentru momentul respectiv.
Deciziile înseamnă progres, mai spun cei doi, și nu pot decât să fiu de acord cu ei. O decizie luată înseamnă automat a trece la fapte, iar a trece la fapte înseamnă să mai adaugi o cărămidă la construcția finală.

Concluzii
De ce trebuie să citești această carte?
- Dacă ești antreprenor la început de drum și numai, ai șansa să găsești perspective noi de abordare a situațiilor cu care dai piept în fiecare zi;
- Dacă ești angajat, vei învăța cum să eficientizezi munca, cum să progresezi în ceea ce faci și cum să ținteși, dar și să atingi, rezultate mai bune;
- Dacă nu ești nici antreprenor, dar nici angajat, este o carte foarte bună care te poate forma pentru viitoarea ta experiență în muncă.
Există motive pentru care nu ar trebui să o citești?
Eu cred că orice carte citită te va aduce mai aproape de un bagaj de cunoștințe cât mai larg. Așadar, nu găsesc un motiv solid pentru care să nu o citești. Poate doar dacă nu-ți plac cărțile de specialitate și te axezi în lectura ta mai mult pe beletristică.
Punctele forte ale cărții „Rework”
- Lărgește orizontul de gândire;
- Se citește foarte ușor;
- Limbajul este unul pe care îl poate înțelege oricine;
- Îți face poftă să devii mai bun sau să construiești un business 🙂
Pentru cititorii de cursă lungă
Mă bucur că am reușit să vă povestesc puțin despre această carte, „Rework” scrisă de Jason Fried și David Heinemeier Hansson. Scriu de mult timp acest review, dar abia azi am reușit să-l finalizez.
Pe lista de cărți despre care vreau să vă povestesc în continuare se află „The One Minute Manager”, scrisă de Ken Blanchard și Spencer Johnson. Aceasta conține o povestioară frumoasă și trei lecții care vă vor duce mai aproape de a fi un manager iubit de toți angajații.
Review-ul meu se încheie aici, probabil este destul de lung, dar mă bucur dacă ați ajuns până la final. Pregătesc și câteva review-uri despre cărți de beletristică pentru că mai citesc și asta – consider că beletristica îmbogățește imaginația, iar cărțile de specialitate o modelează în job sau în business.
Dacă ați citit cartea „Rework„, mi-ar plăcea să-mi spuneți care este părerea voastră, iar dacă nu ați citit-o și review-ul meu v-a făcut poftă să o faceți, vă aștept părerile.
🙂