The One Minute Manager: cum să fii un manager bun, eficient și iubit de angajați

Așa cum am promis pe Instagram, dar și în articolul meu anterior unde am scris câteva lucruri despre Rework, revin cu un nou review de carte. De data aceasta voi vorbi despre The One Minute Manager, scrisă de Kenneth Blanchard și Spencer Johnson.

Ce pot să vă spun încă de pe acum este faptul că o să vă placă tare mult cartea pentru că expune, într-o povestioară simpatică ce se dorește a fi o lecție de viață, cele trei principii de bază ale unui manager bun.

De altfel, cele trei principii importante după care se ghidează un manager bun sunt lecții de viață pentru că nu este nevoie să le aplicați doar în companie, la job sau în propriul business, ci le puteți duce până în viața personală, în relațiile cu prietenii, partenerul de viață sau familia.

Și o să vedeți de ce spun asta!

Haideți să începem cu începutul și să vorbim despre…

1 – Structura cărții

Cărțulia nu este foarte mare, deci poate fi citită lejer într-o singură zi. Desigur, dacă ai nevoie să-ți iei notițe, este posibil ca într-un weekend întreg (sâmbătă-duminică) să o dai gata.

111 pagini care dezvăluie o poveste despre cum să te transformi în cel mai bun manager sau, dacă mă întrebați pe mine, într-o versiune a ta îmbunătățită.

Pentru că, până la urmă, fiecare dintre noi își manageriază viața zilnic. Și așa cum spuneam mai sus, lecțiile din această carte pot fi aduse cu încredere și în viața personală.

Cele 18 capitole vorbesc despre tehnici de management de echipă, despre principii sănătoase și despre business. Toate acestea gravitează în jurul celor trei piloni importanți în construcția unui bun manager.

one-minute-manager-carte-cuprins

Nu știu cum arată alte variante ale acestei cărți, însă varianta pe care am citit-o eu, în limba engleză, pare o povestioară de buzunar, ușor de citit și foarte aerisită din punct de vedere vizual.

Însă, ar trebui să rețineți, încă de la început, că deși are acest aspect de carte / povestioară de buzunar, este necesar să aveți la îndemână o agendă și un pix pentru că veți extrage câteva idei foarte interesante, pe lângă lecțiile importante sau cei trei piloni despre care vă spuneam mai sus.

Bun, acum că am „descusut” puțin structura și detaliile ce țin despre partea fizică a cărții, haideți să mergem mai departe, spre…

2 – Cine sunt cei doi autori

Kenneth Hartley Blanchard este un autor american cu un palmares de peste 60 de cărți publicate. De asemenea, el ocupă funcția de CSO (Chief Spiritual Officer) la The Ken Blanchard Companies, o companie de consultanță și training pe zona de management, înființată în 1979, în San Diego.

one-minute-manager-carte-coperta

Spencer Johnson a fost un autor și un cercetător american la Institutul de Studii Interdisciplinare. Acesta a fost și profesor la Harvard Business School, unde preda Leadership.

Este cunoscut pentru cartea „Cine mi-a furat cașcavalul?”.

Totuși, în continuare ne roade…

3 – De ce One Minute Manager?

În primul rând, aș vrea să precizez că această carte a fost lansată în 1982, iar de acum și până în prezent, cele trei reguli ale unui manager iscusit și iubit de toți angajații încă se pot aplica.

Informațiile prezente în această carte sunt un fel de evergreen content pentru că vor mai rămâne multă vreme valabile.

Revenind la explicația titlului, cei doi autori pun accent pe eficiență și pe un timp cât mai scurt pentru activitatea de manageriere. Desigur, „one minute manager” este o metaforă, având în vedere că nu te vei putea încadra niciodată într-un minut pentru a comunica cu unul dintre colegi sau angajați.

Ideea principală este ca totul să fie cât mai scurt și cât mai de înțeles.

Haideți să mergem mai departe și să aflăm…

4 – Ce putem învăța din această carte

People who feel good about themselves produce good results.

așadar, oamenii care sunt împăcați cu propria lor persoană oferă rezultate foarte bune.

[…] productivity is more than just the quantity of work done. It is also the quality.

productivitatea este un mix între cantitatea lucrurilor pe care le faci și calitatea acestora.

Help people reach their full potential. Catch them doing something right.

un manager bun va face tot posibilul să îi ajute pe oamenii săi să își exploreze potențialul și să îl valorifice. Pentru a putea realiza acest lucru, acesta are nevoie să fie atent la rezultatele bune ale angajaților săi.

O să descoperiți în această carte motivul pentru care mulți manageri au parte de eșec peste eșec în activitatea lor: focusul pe greșelile angajaților, pândindu-i la colț pentru a le atrage atenția, crezând că aceasta este modalitatea prin care îi ajută să se dezvolte.

Autorii ne explică în povestioara scrisă de ei că este mult mai sănătos să atragi atenția asupra reușitelor angajaților pentru a-i ajuta să evolueze și pentru a le arăta că ești alături de ei în această călătorie.

Everyone is a potential winner. Some people are disguised as losers. Don’t let their appearance fool you.

există persoane care au un start mai greoi decât altele. Deși sunt foarte bune și au mult potențial, acestea sunt destul de stângace la început și par de-a dreptul niște angajați ratați.

one-minute-manager-carte-continut

Un manager foarte bun va simți potențialul unei persoane și va avea răbdare.

De asemenea, un manager foarte bun va simți când o persoană mai puțin pregătită este lipsită și de potențial, prin urmare va renunța să mai investească în respectivul sau respectiva și va trece mai departe.

Îl va căuta pe cel despre care simte și apoi vede, în timp, că are potențial și poate fi modelat.

Take a minute, look at your goals, look at your performance. See if your behaviour matches your goals.

dacă modul în care ai abordat un task nu face decât să îngreuneze rezolvarea lui, trebuie să te oprești, să privești din exterior, obiectiv, și să identifici ce nu funcționează.

Astfel, poți schimba metoda de abordare pentru a finaliza taskul. Partea cea mai importantă este să nu uiți esența taskului, goal-ul inițial de la care ai pornit tot procesul de rezolvare.

We are not just our behavior. We are the person managing our behavior.

altfel spus, comportamentul nostru dintr-un anumit moment sau metoda de abordare sau un simplu fail nu ne definește ca persoană.

Un moment prost sau un fail nu ar trebui să ne definească drept persoane care nu fac decât să rateze. Așadar, atunci când un manager privește un angajat fără să vadă întregul acestuia (potențialul, valoarea sa umană, valoarea intelectuală, dar și emoțională), pur și simplu a greșit în activitatea de management.

one-minute-manager-carte-infografic-6-lectii-importante

Acestea sunt doar câteva din lecțiile principale pe care le expune cartea celor doi autori. Puteți învăța și mai multe dacă citiți întreaga poveste: un bărbat care își dorește să lucreze pentru un manager bun, eficient și uman, de la care să învețe cum să managerieze, mai departe, o echipă. Intră în contact cu un manager pe care angajații îl numeau „a one minute manager” și află de la el tainele people managementului.

Vă recomand să citiți cartea pentru a afla toată povestea. Însă nu am să închei acest articol fără a vă spune și vouă care sunt…

5 – Cele trei principii după care se ghidează un manager bun

Un manager bun este întotdeauna înarmat cu:

  • One Minute Goal;
  • One Minute Praising;
  • One Minute Reprimand.
one-minute-manager-carte-principii

One Minute Goal

Trasează taskurile și obiectivele atât de specific și de clar astfel încât echipa știe ce are de făcut, mai departe, fără a pune foarte multe întrebări de lămurire pe parcursul rezolvării obiectivelor.

Obiectivele unui proiect sau unui task nu se trasează în fugă, ci într-o discuție în care toți se concentrează pe subiectul acesteia.

Toate obiectievele trebuie să poată fi apoi rezumate clar, astfel încât acestea să încapă pe o coală A4.

setare-idei
Imagine de TeroVesalainen de la Pixabay.

One Minute Praising

Laudă scurt și la obiect. Laudă metoda lor de abordare, comportamentul, cu sinceritate.

Fă-o cât mai repede, cât mai aproape de reușita lor. Nu lăsa timpul să treacă pentru că esența laudei se va pierde, iar oamenii vor crede că nu sunt valoroși.

Spune-le oamenilor de ce îi lauzi, ce rezultate au avut, ce au făcut bine.

Mai departe, mergi către întregul om cu care vorbești și oferă-i o încurajare sinceră. Încurajarea finală nu este doar despre metoda de abordare, ci despre tot pachetul persoanei cu care stai de vorbă în acel moment.

Ultimul pas este „shake hands” – foarte important pentru a-i arăta omului din fața ta că îl respecți, înainte de toate.

feedback-bun
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay.

One Minute Reprimand

Apostrofează scurt și la obiect. Atrage atenția asupra metodei de abordare și asupra comportamentul.

Fă-o cu sinceritate. Fă-o repede, în timp util, pentru a le semnala angajaților și oamenilor tăi că au greșit și trebuie să corecteze metoda de abordare.

Spune-le ce au greșit, de ce nu au obținut rezultate bune și ce nu au făcut bine.

feedback-mai-putin-bun
Imagine de mohamed Hassan de la Pixabay.

Mai departe, apostrofarea se finalizează cu o încurajare și cu strângerea de mână. Pentru că deși atragi atenția și îi oferi angajatului un feedback mai puțin bun, îi cunoști valoarea completă, atât umană, cât și profesională și vrei sincer să facă mai bine data viitoare.

Trebuie să-i arăți că tu ai încredere în el și crezi în potențialul lui. În cele din urmă, strângerea de mână arată respectul pe care i-l porți, dincolo de mustrare.

Pentru cititorii de cursă lungă

Aș putea scrie mai multe despre lecțiile învățate în această carte, însă vă invit să o citiți pe de-a-ntregul pentru că are multe de spus, chiar dacă este scrisă sub forma unei povești de viață.

Iată cum reușesc Kenneth Blanchard și Spencer Johnson să „predea” lecția despre „one minute manager” în cel mai simplu mod, lejer și amuzant (dacă veți citi, veți afla de ce spun amuzant).

Pentru data viitoare pregătesc Toți marketerii sunt mincinoși scrisă de Seth Godin. Apoi vin cu păreri despre Psihologie. Idei fundamentale din colecția Litera. Cred că cele două review-uri vor veni calde în 2020 pentru că lucrez de ceva vreme la articolul de final de an, așadar acesta din urmă are ceva prioritate 🙂

Aștept opiniile voastre despre The One Minute Manager dacă ați citit-o. Dacă nu ați citit-o și review-ul meu v-a făcut poftă să o faceți, vă aștept părerile pe mail sau în comentarii pe Facebook.