Este vineri, 28 februarie, iar eu acum găsesc vreme să scriu despre opera mea de artă din weekendul trecut: omleta la cuptor! Sună apetisant? Să vezi cum arată! O să pun aici și rețeta, deși nu este mare inginerie și oricât de începătoare (sau începător) într-ale bucătăriei ești, această fericire aurie va fi un succes!
Cum mi-a venit ideea de omletă la cuptor?
Așa cum spuneam mai sus, această variantă de mic dejun (sau poate brunch, depinde când te trezești) nu necesită vreo școală culinară, nici nu trebuie să te uiți cu religiozitate pe TV Paprika.
Nu ai carte de bucate în bucătărie? Nici eu 🙂 De fapt, am o singură carte cu rețete, dar nu o țin în bucătărie, ci în sufragerie, în bibliotecă. De ce? Pentru că odată ce o deschizi, ai impresia că te uiți într-un album foto cu instantanee din viața fericită a mâncărurilor.
Așadar, să ne întoarcem la omleta cuptoristică. Mi-a venit ideea în timp ce mă spălam pe dinți, duminica trecută, pe la 10. Aveam ouă și cam atât în casă, însă chef de mers la magazin pentru alte bunătățuri d-ale micului dejun… nu.
Ok, am zis… ce e de făcut? Fără mic dejun nu se poate, deci ce pot face? Am deschis frigiderul și am ordonat pe blat toate legumele posibile din el. Ouă, legume și lene? Am scos lenea din ecuație și m-am gândit că ar fi drăguț să le pun pe toate într-o tavă și s-o las în cuptor ceva vreme.
Zis și făcut.
Rețeta ultra simplă a micului dejun delicios și sănătos
Cu o deosebită măiestrie am deschis cutia de carton și am rugat 5 ouă să mă ajute să scriu această poveste a micului dejun delicios și sănătos. Nici ele nu prea aveau chef, dar s-au lăsat convinse până la urmă ☺️
Cum?
Haideți, vă rog, doamnelor ouă, nu vreți să vă îmbrățișați nițel cu niște legume în căldura cuptorului?
Ei, uite cu replica asta a mers, așa că au ajuns toate în bolul mixerului. Apoi am pudrat cu puțină sare și am mai adus în poveste două ingrediente magice: piperul și busuiocul (eu aș pune busuioc în orice, așa de mult îl iubesc).
Pentru că orice poveste are nevoie și de un antagonist, trebuia să apară spânul care să le facă pe cele de mai sus să treacă prin ceva momente grele, așa că am pornit mixerul și în bolul meu a început o luptă pe cinste între ouă, sare, piper și busuioc.
Le-am lăsat puțin să se liniștească și le-am explicat că așa-i în viață: nu ajungi ceva bun fără eforturi și obstacole.
Să trecem la legume acum!
Am luat legumele pe rând și le-am tăiat în bucățele potrivite (nu foarte mici cât să le simt și să le pot savura). Nu există anume legume pentru rețeta aceasta, ci fix ce găsești în frigider. Eu am găsit următoarele:
- roșii;
- morcovi (da, am pus și morcovi);
- ardei gras roșu;
- ardei gras galben;
- țelină (da, da!);
- păstârnac;
- ceapă.
Am adus și legumele în bol, am completat cu un pahar clasic cu apă și am mai trecut o dată cu mixerul prin ele. Le-am pus într-o tavă de tartă ca să-mi placă rezulatul final și din punct de vedere vizual.
Am ras brânză pe deasupra, apoi am tăiat câteva roșii cherry, pătrunjel și rondele de ceapă pentru ornat. După ce m-am minunat puțin de cum arată, le-am băgat la cuptor, la 180 de grade, pentru 30 de minute (cuptorul a fost pornit pe 180 de grade încă de când am început să prepar omleta).
După 30 de minute am scos delicioasa omletă din cuptor, am tras-o în poză și am savurat-o împreună cu pâinea prăjită la cuptor.
Nu cred că mai are rost să-ți spun cum a ieșit iubitul meu din dormitor. Ai văzut desenele cu Tom și Jerry în care sunt trași de nas de miros? Cam așa și el.
Well, cam asta a fost toată povestea cu omleta la cuptor. S-a mâncat foarte repede. S-a îndrăgit foarte tare pentru că s-a mai cerut și „pentru weekendul viitor”.
Nu sunt un mare bucătar, dar m-am gândit să-ți spun și ție cum poți face un mic dejun din ce ai prin frigider, mai ales dacă nu ai chef să mergi la cumpărături fix în dimineața aia.

Ingrediente pentru o omletă la cuptor delicioasă, numai bună pentru duminică dimineața
Compoziție
- 5 ouă;
- un praf de sare;
- un praf de piper;
- puțin busuioc;
- un pahar cu apă;
- roșii;
- 2 ardei grăsuți (ce culoare vrei tu);
- 1 morcov mediu;
- o bucățică de țelină;
- un pui de păstârnac;
- o ceapă mică.
Design final
- rondele de ceapă;
- roșii cherry;
- brânză rasă;
- pătrunjel.
Timp și temperatură de gătire
- 30 de minute;
- 180 de grade.
Poftă bună!
P. S. Cât am gătit omleta am ascultat asta:
Dacă totuși ai gătit deja ceva pentru micul dejun și rețeta mea probabil că este acum irelevantă, poți alege s-o faci data viitoare 🙂 Până atunci, îți recomand să citești o carte bună care-ți va schimba puțin părerea despre acest carusel nebun al jobului.