Cum am aflat că sufăr de sindromul Long COVID și cum se manifestă la mine, după 5 luni de la infectarea cu SARS-CoV-2

Când crezi că a trecut un an de la primul caz de coronavirus în România, iar tu ai scăpat de acest virus care a pus pe jar o lume întreagă… mai gândește-te o dată. Asta mi-am spus eu într-o zi de februarie 2021, după ce am aflat că sunt infectată cu SARS-CoV-2. Mergem pe repede înainte 5 luni mai târziu, timp în care am citit și am scris despre sindromul Long COVID, doar că nici de această dată nu mă gândeam că mi se poate întâmpla mie. Ei bine, pare că ar trebui să fim pregătiți pentru orice oricând.

De la contact apropiat la caz COVID în 5 zile

Februarie 2021. Este luni. Mă trezesc la 04:00 pentru că tușesc sec și odată cu mine, din cauza tusei mele, se trezește și iubitul meu pentru a verifica dacă sunt bine. Odată cu această verificare constat că iubitul meu are febră: 38.6. În urma testului COVID, a doua zi iubitul meu află că este pozitiv.

Iubitul meu intră în carantină drept caz COVID, iar eu drept contact apropiat. În 5 zile încep să apară simptomele și la mine: febră 38.5, dureri musculare, nas înfundat și tuse. În urma testului COVID, rezultatul meu este pozitiv.

Test COVID-19 cu rezultat pozitiv.
Sursa Foto: Pixabay

Cum s-a manifestat COVID-19 la mine

Așa cum spuneam mai sus, primele simptome au fost starea febrilă, durerile musculare, nasul înfundat și tusea. Pe parcurs am experimentat și dureri puternice de cap și de ochi, oboseală și cele mai renumite simptome: pierderea gustului și mirosului.

Mai întâi a fost pierderea mirosului. Într-una din zilele de carantină m-am trezit cu un miros de mucegai în nas. Nu mi-am dat seama ce se întâmplă, așa că am deschis toate ferestrele, însă mirosul din nas nu a dispărut. L-am întrebat pe iubitul meu dacă simte și el mirosul pe care îl simt eu, însă răspunsul lui a fost: „Nu miroase a mucegai în casă, cred că mirosul este doar în nasul tău”. Mi-am dat seama că mi-am pierdut mirosul.

Femeie cu mască anti-COVID care privește printr-un geam mat, în întuneric.
Sursa Foto: Pixabay

Masa de seară a fost ciudată și fără gust. Așa că m-am gândit să mușc dintr-o lămâie. Mi-am dat seama că mi-am pierdut și gustul pentru că lămâia nu avea niciunul. Am zis că mi se pare, așa că am băut oțet. Surpriză: nici oțetul nu avea gust sau miros.

Nu am suferit de o formă gravă de COVID-19, ci de una ușoară. După cele 14 zile de carantină am fost la medic, unde totul a fost ok pentru amândoi.

Vaccinarea anti-COVID

În aprilie am făcut prima doză de vaccin anti-COVID, iar pentru serul minune am mers la Giurgiu, unde am găsit niște doamne minunate și cu foarte mare grijă pentru pacient. Peste trei săptămâni am revenit pentru rapel.

La ambele doze de vaccin m-am confruntat cu durere ușoară de braț. Dacă a doua zi după prima doză de vaccin s-a manifestat prin stare de răceală, a doua zi după rapel am avut dureri musculare, febră și nas înfundat. Totul a trecut în alte 24 de ore.

Asistentă medicală care se pregătește să administreze vaccinul anti-COVID.
Sursa Foto: Pixabay

Sindromul Long COVID, la 5 luni după infectarea cu SARS-CoV-2

Nu te aștepți să fii chiar tu câștigător la loteria COVID. Iată că eu am fost, iar într-o zi de iunie, la începutul lunii, îmi dau seama că nu mai pot mânca ouă sau carne. De ce? Aveau gust de mucegai.

Este final de iunie și ouăle încă au gust de mucegai, iar carne pot mânca, dar acum cartofii și orezul au gust de mucegai.

În urma unei vizite la medic, am aflat că mă confrunt cu sindromul Long COVID și am găsit explicație și pentru durerile de cap sau momentele de gândire încețoșată sau oboseală.

Soluția? Reînveți gusturile mâncând aceste produse care au gust de mucegai. Sună oribil, dar așa am făcut cu carnea și mi-am revenit. Acum voi reînvăța gustul cartofilor și al orezului. Cu ouăle încă nu se poate.

Virusul SARS-CoV-2 reprezentat vizual.
Sursa Foto: Pixabay

Ce am reținut din experiența COVID-19

  • În primul rând, am reținut că „Nu spune niciodată niciodată” nu-i doar o simplă expresie. Este pur și simplu realitatea. Așadar, nu spune niciodată că ție nu ți se poate întâmpla. M-am infectat cu SARS-CoV-2 la aproximativ un an de la apariția primului caz COVID în România. Timp de 12 luni am respectat toate măsurile de siguranță și restricțiile.
  • Am reținut că organismul nostru are nevoie de grijă și că noi suntem o prioritate pentru noi. Nimeni altcineva nu poate avea grijă de tine dacă nu o faci tu.
  • Am reținut că și workaholicii au nevoie să nu mai fie workaholici și asta învăț acum. Desigur, nu se poate peste noapte, dar sunt convinsă că o să-mi iasă.

Aveți grijă de voi 🙂