De câte ori ai simțit că a trecut o întreagă zi fără ca tu să faci ceva ce îți bucură sufletul? De câte ori ai pierdut câteva ore pe telefon în loc să cultivi un hobby care îți face plăcere? Sau… de câte ori ai vrut să faci aceste lucruri, dar nu ai avut timp?
De câte ori nu te-ai gândit că mai bine lucrezi în plus decât să te ocupi de acea activitate care îți înseninează ziua? Considerând că dacă faci extra pentru la job, ziua va fi mai plină de util.
Îmi permit să-ți spun că a pune hobby-urile pe ultimul loc în lista de to do este un lucru total eronat. Și o spun din experiență, pentru că mulți, mulți ani am făcut asta: mi-am lăsat pe ultimul loc micile bucurii ale sufletului.
Am ignorat nevoile sufletului și am pus pe primul loc, toate odată dacă se putea, nevoile minții. Și unde am ajuns? Să mă simt inutilă în momentul în care îmi acordam chiar și 30 de minute pentru a citi, de exemplu, o carte de beletristică.
Nu cred că mai este nevoie să-ți spun că am rezolvat asta cu ajutorul sesiunilor la psiholog și cu ajutor din partea mea, pentru că degeaba se străduiește psihologul să te ajute dacă tu nu te ajuți.
Așadar, în articolul de azi voi vorbi despre hobby-uri, aceste mici bucurii care ne încarcă atât mintea, cât și sufletul. Aceste mici bucurii fără de care am fi incompleți și fără de care nu ar exista echilibru în viața noastră.
Ce înseamnă „hobby”
Îți propun să începem cu începutul și să mergem la DEX pentru a vedea exact ce înseamnă „hobby”:
hobby sn [At: DN3 / S și hoby / P: hobi / Pl: ~uri / E: eg hobby] Ocupație favorită a cuiva în afara profesiunii.
DEX
Am și bolduit „în afara profesiunii” pentru că mulți dintre noi confundăm plăcerea cu care ne facem jobul cu hobby-ul. Ei bine, dacă sunt printre voi astfel de cazuri (cum sunt și eu și am fost mereu), înseamnă că mergeți la muncă de plăcere – un lucru foarte bun.
Însă eu am constatat că ar fi bine să am și alte câteva hobby-uri care să nu se întrepătrundă cu munca, pentru că nu putem fi muncă 24 / 7. Oricât de mult ne-ar plăcea jobul nostru, oricât de mult ne-am dori să avem mai mult de 8 ore de muncă pe zi… la un moment dat simțim nevoia, vrând nevrând, să facem, să vedem, să simțim și altceva. Și este perfect normal.
Cel mai bun lucru este să stabilim noi momentul în care să ne ocupăm de hobby-urile noastre, nu să vină ca o obligație din partea creierului și a sufletului – pentru că asta nu înseamnă decât că ne-am forțat puterile și simțim nevoia urgentă de un spațiu de refugiu. Adică, mai pe scurt, este sănătos să existe echilibru.
De ce este nevoie de echilibru
Cred că în primă fază ne gândim că este la mintea cocoșului de ce echilibrul este necesar în viața noastră, a mea și a ta, dar hai să privim din exterior și să recunoaștem de câte ori am uitat despre micul năzdrăvan (da, despre echilibru vorbesc).
Eu am uitat de multe ori de echilibru. De prea multe ori. Eu abia acum, la 26 de ani, învăț despre echilibru. Este foarte greu să-i ceri unui workaholic (cum sunt și eu) să arunce o privire la ideea asta de balanță între viața din afara jobului și viața de la job.
Îmi este foarte greu, chiar și acum, după luni de terapie, să închid laptopul și să mă ocup de mine, de lucruri prin casă, de sănătatea mea sufletească. Însă o fac. Cu mult curaj.
Și îmi plac rezultatele, chiar dacă mai este un drăcușor în interiorul meu care țipă după job 😀
Lipsa echilibrului duce la burnout, iar eu am ajuns acolo la un moment dat în viața mea. După burnout s-a declanșat depresia, după depresie s-au declanșat multe alte lucruri care nu m-au ajutat deloc să trăiesc în fericire.
Recomand un articol despre burnout, scris de psihologul meu, cumva dintr-o altă perspectivă.
Acest echilibru, pe care nici eu și nici tu nu l-am băgat în seamă la momentul potrivit, m-a îndepărtat de viața cu zâmbet. M-a împins în sesiuni de certuri cu cei dragi, în sesiuni de certuri cu mine, în sesiuni de overthinking – iar concluziile nu erau întotdeauna cele mai fericite.
Ei bine, acum, după mulți ani, caut să păstrez un echilibru în viața mea. Atât cât se poate pentru că nu în fiecare zi funcționează totul 100% așa cum ne-am propus. Și este perfect normal să fie așa 🙂
Ce legătură au hobby-urile cu echilibrul din viața noastră
Așa cum ne-a spus DEX-ul, hobby-urile sunt acele ocupații pe care le derulăm în afara jobului. Acele mici plăceri care ne aduc bucurie. Bucuria este cheia în legătura dintre hobby-uri și echilibru.
Cel puțin, mie așa îmi place să cred 🙂
Îmi place să cred că hobby-urile mele sunt un element important în tot acest echilibru pe care încerc să-l construiesc.
Îmi place să cred că tot ceea ce fac în afara jobului este o sumă de elemente care îmi definesc fericirea. Și dacă pornesc cu gândul acesta la drum, nu am cum să mă mai simt prost că ofer timp hobby-urilor mele.
Pentru că, așa cum spuneam mai sus, multă vreme, mulți ani, am simțit că hobby-urile sunt doar o pierdere de vreme. Mă bucur că mi-am dat seama că ele sunt esențiale în viața mea și în procesul meu de creștere, dar și parte a fericirii mele.
Hobby-urile sunt elemente ale timpului nostru liber pe care nu ar trebui să le mai ignorăm. Eu am început să-mi ascult sufletul și să conturez acest echilibru de care aveam nevoie, iar hobby-urile m-au ajutat.
Puțin despre hobby-urile mele
Am ales să las la finalul articolului partea aceasta în care vă mărturisesc despre ce îmi place mie să fac în timpul liber. Nu sunt foarte multe, dar sunt suficiente pentru a-mi păstra zâmbetul și sănătatea sufletească.
Lectura
O pun prima pe listă pentru că e imposibil să merg undeva, oriunde, și să nu am o carte cu mine. Acum citesc Între părinte și copil: Ghid de comunicare afectuoasă. Este o carte de parenting și am ales-o nu pentru că mă pregătesc neapărat pentru vreun micuț, ci pentru că în fiecare dintre noi există un copil cu care am putea să comunicăm mai bine.
Așadar, este o carte pentru mine, în primul rând, dar și pentru ceilalți, pentru că putem aplica și adapta sfaturile de aici în conversațiile cu cei din jurul nostru.
Lectura, pentru mine, înseamnă cunoaștere. Am pe listă cărți de psihologie, marketing, business, parenting, istorie (o citesc în paralel cu cartea menționată mai sus, dar cred că îmi va lua un an să o termin :)) – glumesc, sper. Încă nu-i dai titlul, Vom afla după ce o termin și îi pun review-ul în secțiunea de review-uri de cărți.)
Așadar, gama de lectură este largă și da, include chiar și beletristică.
Citesc undeva la 20 – 30 de pagini pe zi dintr-o carte și mă bucur că m-am întors la hobby-ul meu zilnic. Îmi face bine și mă relaxează.
Fotografia
Fotografia mi-e dragă pentru că pur și simplu cu ajutorul ei captez momente din viața mea.
Fotografiez mult cu telefonul pentru că îmi este la îndemână și apoi pot edita pozele imediat cu ajutorul aplicațiilor din telefon. Și, trebuie să recunosc, le urc pe Instagram.
Din vara anului trecut, surprind străduțe ale Bucureștiului în diferite ipostaze, dar nu numai. Astfel că dacă vedeți pe cineva prin mijlocul străzii încercând să capteze un apus, o stare sau poate chiar o pală de vânt… eu sunt aceea.
La începutul anului, chiar în prima zi din an (atunci când îmi încărcam eu-l în fața valurilor mării) mi-am spus că voi capta diferite momente pe care le voi păstra într-un Highlight de Instagram, ca mai apoi, la final de an să revăd evoluția lui 2020.
Din păcate, pandemia de coronavirus nu m-a lăsat prea mult să captez prima jumătate a anului, dar și în casă se pot întâmpla lucruri minunate și se pot petrece stări pe care să vrei să le păstrezi.
Cutreieratul străzilor
Fie că fac asta de una singură sau împreună cu iubitul meu, cumva acest hobby se leagă de cel de mai sus. Însă, înainte de fotografie, plimbările în aer liber mă relaxează. Am „furat” acest hobby de la iubitul meu.
Acum 6 ani, când l-am cunoscut, nu înțelegeam care este plăcerea în a te plimba singur pe stradă… după terapie am înțeles. Te încarci, ești cu gândurile tale, poate cu o muzică în căști, poate cu muzica naturii.
În orice caz, oricum ai face-o, este o activitate plăcută, care mie mi-a intrat de pe la finalul anului trecut în lista de hobby-uri.
Seara de ceai
Nu pare cine știe ce hobby, nu-i așa? Ei bine, poate că nu intră foarte mult în seria de activități, dar poate fi o plăcere extraordinară pentru suflet.
Dulapul meu din bucătărie are felurite ceaiuri – am un dulap dedicat cutiilor cu ceai, care sunt savurate în diferite seri, în sufragerie, în dormitor sau pe balcon.
Seara cu ceai are alături jazz, blues sau muzică clasică și dacă este acompaniată și de o ploaie serioasă sau de o ninsoare liniștită… este perfect pentru relaxare.
Există seri de ceai și pe timpul verii, dar în general mult înspre miezul nopții.
Meditația
Meditația a intrat în lista mea de hobby-uri în perioada pandemiei și mă bucur că a intrat pentru că uneori avem nevoie de conversații cu noi, fie ele și fără cuvinte.
Meditația nu înseamnă neapărat un grup de 10 oameni în pădure, este suficient să fii tu cu tine, pe covorul sufrageriei tale, poate cu un bețișor parfumat sau cu o lumânare parfumată alături.
Nici meditația nu pare vreun hobby, din exterior, dar am putea să-l transformăm într-unul. Eu așa am făcut și mă simt mult mai bine de când am inclus-o în viața mea.
Mulțumesc, Florin! 🙂
Prăjituritul
Prăjituritul se află de multă vreme în viața mea, iar primul care se bucură de acest hobby al meu este iubitul meu, pentru că el mănâncă bunătățile.
Desigur, și eu mă bucur atunci când petrec timp cu mâinile în făină, alegând arome sau rețete, făcându-le să arate și bine pentru că îmi place tare atunci când scot o tavă de prăjituri din cuptor și culorile sunt delicioase.
Ca să nu mai vorbim despre gust și despre mirosul de fericire care se împrăștie în toată casa 🙂
Pictatul și coloratul
Deși am acordat foarte puțin timp acestor două hobby-uri, nu pot să nu le trec pe listă pentru că mă încarcă foarte mult.
Am un colț cu ustensile de pictură, iar acum câțiva ani, de ziua mea, am primit cadou și un șevalet din partea iubitului meu. Atunci când vreau să mă deconectez total, pictez. Nici nu contează că unele picturi nu ies așa cum ar trebui sau că nu sunt perfecte.
Nu este vorba despre perfecțiune, ci despre relaxare și deconectare.
Cât despre colorat, pot spune că am un dulăpior mic cu cărți de colorat și culori, care mai de care, iar uneori îmi petrec cam 30 de minute înainte de culcare… colorând 🙂
Cortul în pădure
Un alt hobby împrumutat de la iubitul meu, pentru că înainte să-l cunosc nu suportam mersul cu cortul în pădure.
Acum abia aștept să vină vara, să ne strângem gașca de 10 – 12 oameni, cu foc de tabără, cântec de chitară, mic dejun în roua dimineții și un cer plin de stele care te aspiră în dimensiunea lui și în același timp îți reamintește cât ești de mic.
Liniștea din mijlocul pădurii, prospețimea aerului și lipsa de semnal… terapie curată 🙂
Scrisul
Nu l-am pus ultimul pe listă pentru că este mai puțin important (pentru că este cel mai important dintre toate), ci pentru că eu și scrisul avem o relație aparte.
Ne-am cunoscut în urmă cu 12 ani și de atunci nu mai putem trăi unul fără celălalt. Fie că scriu aici, pe blog, fie că scriu în jurnalul meu, fie că mă mai apucă inspirația pe drum, în mașină sau în metrou și-mi notez gândurile în telefon, scrisul este cel care se completează foarte bine și cu terapia.
Nu m-aș vedea fără scris… și nu cred că aș mai fi eu dacă nu aș mai scrie. În plus, este o metodă foarte relaxantă de a te descărca de gânduri. În jurnal îmi pun gândurile în metafore și îmi place să recitesc micile povești pe care le aștern acolo.
În loc de clasica concluzie
Nu sunt foarte multe hobby-uri, însă sunt activități care îmi generează zâmbet și o stare bună. Recunosc că pentru o lungă perioadă am uitat de hobby-urile mele, de echilibru și de viața mea personală și nu a fost prea plăcut.
Am ales să scriu acest articol, în acest fel, pentru că mulți dintre noi uităm de lucrurile care ne fac plăcere și câteodată le considerăm inutile. Greșit. Ele fac parte din viața noastră, ne completează, ne fac fericiți și ne deconectează.
Îmi doresc ca la finalul acestui articol să vă faceți și voi o listă cu hobby-urile voastre și să începeți să le practicați, dacă le-ați uitat sau le-ați pierdut pe drum.
Nu vă temeți că va fi dificil la început (pentru că mie mi-a fost). O să recăpătați plăcerea hobby-urilor, treptat.
Aveți grijă de voi și de sănătatea sufletului vostru 🙂
Rămâne să ne citim.
Asta este pentru voi, în semn de mulțumire că ați citit acest lung articol 🙂