Bâlea Lac – ce trebuie să faci când mergi în drumeție

Am decis amândoi că după o săptămână plină este nevoie de puțină relaxare care să nu includă a ne lipi ochii de Netflix un weekend întreg, așa că ne-am lipit ochii de Bâlea Lac.

Cum ni se pregătea un weekend cu vreme frumoasă, am ales muntele: el este un iubitor veritabil de munte, cu drumeții multe la număr în palmares, iar eu încă mai învăț despre asta.

Vineri seara ne-am pregătit bagajele pentru drumeție și am pornit spre Pitești – acolo stau părinții mei și părinții lui. Seara ne-am culcat destul de devreme pentru a fi pregătiți pentru o urcare pe munte.

Am ales ca destinație Bâlea Lac, așa cum am spus și mai sus. Am mai urcat o dată aici, dar fiind timpul prea scurt și eu mult prea începătoare pentru acest sport, am decis că nu strică să urmăm același traseu din nou.

Am plecat destul de dimineață de acasă, așadar am surprins, în drum spre munte, o ceață deasă și frumoasă. O adevărată poveste pentru ochii ce și-au petrecut săptămâni bune în fața unui monitor.

Dincolo de peisajul calm, de aerul tare tras în piept și de planurile de viitor discutate în mașină, m-am gândit să pun cap la cap câteva sfaturi pentru cei care vor să meargă la munte, în drumeție, oricât ar fi de simplă aceasta.

Ce trebuie să faci când mergi în drumeție?

1 – Îți faci bagajul cu o seară înainte

Bâlea Lac
Niciodată fără rucsac și bocanci la munte

Noi am fost doi, deci fiecare a avut câte un rucsac cu următoarele:

  • 2 batoane de ciocolată;
  • 2 sandwichuri;
  • 2 sticle de apă plată de 0.5 litri;
  • Șervețele uscate și umede – pachete mici;
  • Căciulă;
  • Mânuși;
  • Tricou de schimb;
  • Șosete de schimb;
  • Pelerină de ploaie.

2 – Pleci devreme de acasă

Bâlea Lac
Nici picior de om pe străduța alor mei

Ca să pleci devreme de acasă, adică undeva la ora 07:00 dimineața, înseamnă că va trebui să te culci și devreme pentru a-ți odihni corpul pentru efortul pe care va avea să-l facă în ziua următoare.

Noi am plecat la 08:30 pentru că cineva (eu) și-a uitat geaca acasă și a trebuit să ne întoarcem din drum.

Sfat! Când plecați de acasă, fiți siguri că ați luat tot ca să nu pățiți ca noi.

Plus timpul de cumpărat cafea, plus timpul de admirat ploaia… uite așa s-a făcut 08:30.

3 – Verifici care este traseul disponibil

Bâlea Lac
Încerc de fiecare dată să simt culorile muntelui

Noi nu am făcut acest lucru, crezând că nu ni se va arăta nimic nou în drumul spre munte. În Curtea de Argeș se organiza un concurs și câteva străzi destul de importante erau închise.

Așa că iată-ne conducând aproape în cerc pentru câteva minute bune… Waze și Google Maps nu erau actualizate cu restricționări de traseu.

De aceea, vă sfătuiesc să verificați și grupurile de Facebook destinate informărilor locale pentru că există șanse foarte mari să aflați vești utile.

4 – Alegi traseul de drumeție care îți pare convenabil

Bâlea Lac
Pătrașcu Alexandru primește credit pentru această poză

Trebuie să iei în calcul nivelul de experiență pe care îl ai în ceea ce privește urcatul pe munte. Bâlea Lac nu este ceva foarte greu, așadar dacă ești începător poate să fie o experiență frumoasă.

Cabana Paltinu 2050m – Vârful Vânătoarea lui Buteanu 2507m, peste Șaua Caprei a fost alegerea noastră. Asta înseamnă o oră și jumătate.

Acest traseu este destul de ușor, însă iarna este accesat numai de alipiniști. Dacă te încadrezi în această categorie, good for you. Dacă nu, nu te aventura.

5 – Stabilești un ritm de mers constant

Bâlea Lac
Fiecare cu ritmul lui 🙂

Este foarte posibil să vezi cum alte persoane trec pe lângă tine foarte repede, însă probabil că acela este cel mai bun ritm pentru ei. Tu trebuie să găsești care este ritmul tău și să-l urmezi până în vârf.

A urca pe munte nu este un concurs și nu există podium în vârf. Fiecare primește ca premiu îngăduința muntelui de a lăsa picior de om să-l calce și să-l exploreze, iar în vârf te așteaptă un peisaj care-ți rămâne întipărit în suflet.

Spor la drumție cât mai este vreme frumoasă!

Transfăgărășan
Nu uitați de bocanci!