Numără stelele: o poveste din Copenhaga sau al Doilea Război Mondial văzut prin ochii unei fetițe în vârstă de 10 ani

Săptămâna trecută am făcut switch-ul de la cărți de business și marketing la beletristică. Prima carte pe care am pus mâna a fost Numără stelele: o poveste din Copenhaga scrisă de Lois Lowry. Cartea face parte din Colecția Arthur (Editura Arthur este parte a Grupului Editorial ART), din categoria Violet History și prezintă al Doilea Război Mondial diferit față de cum ne-am aștepta.

Deși Colecția Arthur este adresată copiilor cu vârste între 0 și 14 ani, îți garantez că și adulții se pot bucura în voie de anumite cărți de aici. Atunci când simți nevoia să micșorezi ritmul, să mergi mai încet în călătoria cititului, cred că poți opta pentru o carte din colecția Violet History – poate chiar aceasta despre care voi scrie eu acum. 

Numără stelele: o poveste din Copenhaga poate fi descrisă, pe scurt, drept al Doilea Război Mondial văzut prin ochii unei fetițe de 10 ani, însă dincolo de universul unui copil în vremuri tragice, eu văd această carte drept un mesaj către noi toți, adulții din toată lumea: curajul și iubirea ne apropie și sunt cele mai importante valori în vremuri grele (și nu numai). 

Știu că te-ai obișnuit cu review-uri de carte lungi, însă de această dată voi încerca să scriu mai puțin pentru a te lăsa să descoperi această poveste ce mie mi-a făcut duminica mai frumoasă și mai liniștită.

Despre Lois Lowry

Lowry este o scriitoare de origine americană din Hawaii, care a văzut lumina zilei la 20 martie 1937. Scrisul a fost visul ei din copilărie, vis pe care a început să îl pună în practică în anii ‘70. A semnat peste 30 de cărți pentru copii și adolescenți și deține premii literare precum Newbery Medal pentru cartea despre care vă voi povesti în acest articol. 

Structura cărții „Numără stelele: o poveste din Copenhaga”

134 de pagini de trăiri și gânduri ce se cuibăresc în sufletul și în mintea unei copile de 10 ani care parcurge cu foarte mult curaj o bucată din al Doilea Război Mondial. 134 de pagini care te vor fermeca cu descrieri potrivite – nici foarte detaliate, însă nici superficiale. 134 de pagini pe care le vei citi în liniște, însă cu sufletul la gură. Este un paradox plăcut, promit! 

Cartea este structurată pe 17 capitole însoțite de o „Postfață”, unde vei afla cât din poveste este ficțiune și de unde s-a inspirat scriitoarea pentru a scrie această bucățică din viața unei fetițe de 10 ani care ne poate da lecții și nouă, adulților.

De ce să citești „Numără stelele: o poveste din Copenhaga”?

Odată ce deschizi această carte, te vei întoarce în timp, mulți ani, în 1943, pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial. Vei trăi alături de Annemarie Johansen, o fetiță de 10 ani care este mult mai matură și mai rațională decât mulți dintre noi, adulții.

Vei simți odată cu ea lipsurile danezilor asupriți de armata germană, însă nu te vei plânge pentru că nici ea nu o face, ci te vei bucura de orice lucru mic ce îți poate aduce zâmbetul pe față. 

Vei începe aventura alături de micuța Annemarie, prietena ei cea mai bună Ellen și sora mai mică a protagonistei, Kirsti, pe o străduță din Copenhaga, în timp ce vă întoarceți de la școală. Veți da piept cu pericolul care apare de după colț, la propriu, și inima vă va fi cât un purice. Veți merge acasă, în apartamentul de pe strada Østerbrogade, și veți visa la brioșe cu multă glazură roz. 

Vei afla de ce Ellen, cea mai bună prietenă a protagonistei, este la un pas de cel mai mare pericol, alături de părinții săi. Și vei trăi aceste emoții alături de ei. 

Vei schimba peisajul, astfel că din apartamentul din Copenhaga vei ajunge la casa de la malul mării din Gilleleje și vei simți miros de sare, de pește și de liniște. Vei mânca terci de ovăz alături de fete, și vei înțelege de ce smântâna este o bucurie imensă pentru ele. 

Vei afla despre planuri secrete, despre tactici de fugă și despre curaj. Vei simți al Doilea Război Mondial și nu va fi deloc despre copilărie.

Ce te învață această poveste?

În același timp, vei învăța să nu te mulțumești cu puțin, și să-ți păstrezi firea calmă. Vei afla curajul de la această fetiță de 10 ani, dar și ce înseamnă iubirea necondiționată.

Vei vedea ce înseamnă prietenia, cum arată rănile sufletești transformate în putere (da, da, chiar și pentru o copilă de 10 ani), dar și aroma de responsabilitate pe care o poate avea o fetiță de vârsta ei în astfel de vremuri nefericite. 

Vei învăța că și cei mai mici decât tine îți pot oferi lecții, iar situațiile neplăcute pot fi rezolvate cu bine dacă ai o minte ascuțită. 

Vei învăța că uneori este mai bine să știi doar jumătate dintr-o poveste pentru că este doar spre binele tău, iar atunci când este momentul potrivit, vei ajunge să descoperi adevărul.

Și poate că cel mai important, vei învăța că atunci când ai un plan bine stabilit, atunci când ai o misiune, nu trebuie să lași niciun obstacol să te dărâme, ci trebuie să faci tot ce îți stă în putință pentru a atinge rezultatele pe care ți le dorești. Iar drumul către rezultat nu este niciodată cel simplu, ci cel cu ocolișuri, poteci întunecate și neumblate. 

Sper că o vei citi și îmi vei scrie impresia ta despre această carte 🙂

Tu ce ai mai citit în ultima vreme?

Te invit să-mi scrii și să-mi spui ce titlu te-a impresionat în ultima vreme. Îmi voi pune pe lista de lectură și promit că voi citi una din cărțile recomandate de tine. Iar dacă îmi va plăcea tare mult, îi voi face și un review aici pe blog. 

Spune-mi aici ce îmi recomanzi să citesc 🙂

Rămâne să ne citim!

%d bloggers like this: