25 de lucruri pe care nu le știai despre Crăciun

Pentru că am intrat de curând în concediu și pentru că imediat se apropie Crăciunul, am avut timp să citesc câteva articole despre cea mai așteptată zi din an. Nu știu ce relație aveți voi cu Crăciunul și cu perioada sărbătorilor, dar pentru mine este o perioadă în care mă transform. Și nu, nu în mai bine pentru că încerc să fie mai bine tot anul, însă se instalează o stare de relaxare și de visare, ceva mai puternică decât în timpul anului. 

Și cu relaxarea aceasta la braț, am răsfoit diverse articole despre Crăciun. Am ales 25 de lucruri interesante despre Crăciun pe care vreau să vi le împărtășesc și vouă.

Așadar, sper că v-ați început dimineața cu o ciocolată caldă pentru că articolul este cam lunguț. 

1 – Melodia Jingle Bells nu a fost destinată Crăciunului

Nu există Crăciun fără Jingle Bells și fredonăm această melodie încă de la începutul lunii decembrie. Dar știm, oare, adevărul despre ea?

Se pare că, „imnul” lunii cadourilor a fost scris inițial pentru a sărbători Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day).

Da, da! Și mie mi s-a părut ciudat, dar James Pierpont, cel care a scris cântecul, nu cred că s-a gândit vreodată că melodia aceasta se va transforma în hitul oricărei luni de decembrie. 

clopotei-craciun-decorativ

2 – A Christmas Carol, de Charles Dickens, a fost scrisă în…

Doar 6 săptămâni. Dacă unele cărți sau povestioare necesită ceva mai mult timp de scriere, A Christmas Carol a avut nevoie de doar 6 săptămâni.

În acest scurt timp, Dickens a construit o poveste care marchează sărbătoarea de Crăciun și ce înseamnă aceasta cu adevărat: a dărui fără să aștepți ceva la schimb, a umple sufletele cu căldură și dragoste. 

a-christmas-carol-film-craciun-poster

3 – Primul brad de Crăciun la Casa Albă

Din presă putem afla cu toții cum arată Crăciunul și luna decembrie la Casa Albă. Și nu știu voi, dar eu îmi cam rod unghiile când văd cum se transformă absolut tot într-un „univers” al lui Moș Crăciun. 

Însă, Casa Alba a avut primul brad de Crăciun, oficial, în 1850, mulțumită Președintelui Franklin Pierce. 

brazi-craciun-impodobiti-glam

4 – Crăciunul, Facebook-ul și despărțirile

Desigur, nu pentru toți Crăciunul înseamnă bucurie și căldură. Realitatea nu are aceleași culori pentru fiecare.

Facebook a derulat un studiu în 2010, iar în urma analizei datelor și a 10.000 de „Relationship Status Update”, au ajuns la concluzia că un număr mare de cupluri se despart în cele 3 săptămâni de dinainte de Crăciun. 

Studiul prezintă mai multe informații interesante și vă invit să-l ascultați

picioare-cuplu-craciun

5 – X-ul din X-Mas

Vedem din ce în ce mai des Merry X-Mas și nu Merry Christmas, așa cum ne-am obișnuit.

Până anul acesta nici eu nu știam dacă X-ul are vreo însemnătate, însă am aflat că X își găsește originile în Chi-ul grecesc care înseamnă Christ

merry-xmas-felicitare

6 – Colindatul nu era o activitate specifică Crăciunului

Chiar în dimineața trecută am primit o gașcă de colindători care cântau cu suflet. Bucuria mi-a fost mare să văd că micuții mai merg la colindat cu chitară și cu entuziasm. Însă colindatul nu a fost mereu așa cum îl vedem acum. 

În secolul XII, colindele erau de fapt cântări liturgice pe care englezii le cântau oamenilor, mergând din casă în casă, pentru a le ura noroc și sănătate. Oamenii care le deschideau ușa trebuiau să le ofere colindătorilor daruri în schimbul urărilor. 

Tradiția englezească nu avea legătură cu Crăciunul, ci cu a împărtăși emoție și bucurie semenilor, pe tot parcursul anului. 

colindatori-craciun-pictura

7 –  De ce oferim cadouri de Crăciun?

Procesul cadourilor de Crăciun începe în noiembrie, pentru cei mai harnici dintre noi. Alții, se ocupă de cadourile de Crăciun încă din timpul anului. Mai există și oamenii care cumpără darurile în ajunul Crăciunului. Însă știm de ce oferim cadouri de Crăciun? 

Se pare că semnificația stă în povestea biblică a nașterii lui Iisus Hristos: cei trei magi au venit în iesle cu daruri pentru a celebra nașterea acestuia.

Tradiția a mers mai departe, însă, personal, cred că acum, în 2019, este mai mult despre consum decât despre a oferi un dar simbolic cuiva drag (din păcate).

cadouri-craciun

8 – Primele decorațiuni pentru bradul de Crăciun

Dacă acum decorațiunile înseamnă globulețe care mai de care mai frumoase, mai fancy și mai colorate.

Luminițe și beteală, fundițe și Moși Crăciuni sau reni ori chiar oameni de zăpadă care zâmbesc frumos, se pare că mult mult mai în trecut, decorațiunile însemnau niște simple mere agățate în brad, ori alte fructe pe care oamenii le aveau la îndemână. 

În 1895, oamenii au început să împodobească brazii și cu luminițe. Apoi, treptat, au apărut celelalte decorațiuni care ne încântă privirile și în ziua de azi. 

decoratiuni-craciun-brad-fancy-glam

9 – Moș Crăciun și cadourile în seara de Ajun

Te-ai întrebat vreodată cât de rapid este Moș Crăciun? Cum poate un bătrânel voios să facă o lume întreagă fericită în doar o singură seară? 

Oamenii de știință din US și-au pus această întrebare și au început să calculeze care este efortul făcut de Moș Crăciun pentru a livra toate cadourile într-o singură noapte.

Așadar, se pare că bătrânelul nu este doar voios, ci cu adevărat magic! Acesta vizitează 822 de case pe secundă, conducând cu 1046 de kilometri pe secundă. 🙂

Acesta este motivul pentru care nu rămânem niciodată fără cadou sub brad, oriunde ne-am afla. 

mos-craciun-cadouri

10 – Tradiția bradului de Crăciun

Împodobim bradul în fiecare an și ni se pare natural să o facem pentru a celebra Crăciunul, pentru a-l aștepta pe Moș Crăciun și pentru a ne încălzi sufletele cu magia acestei sărbători.

Însă conceptul bradului de Crăciun a luat naștere atunci când Prințul Albert al Germaniei i-a oferit soției sale în dar, de Crăciun, un brad împodobit. 

În 1848 a apărut un desen care ilustra cuplul și bradul de Crăciun. Se poate spune că tradiția bradului de Crăciun s-a născut odată cu Prințul Albert al Germaniei. 

brad-craciun

11 – Cum arată Moș Crăciun în realitate?

Nici eu nu știu 🙂 Dar după un simplu search pe Google vom afla adevărul despre Moș Crăciun: un bătrânel ciudat, care nu arată deloc fericit, așa cum credem noi că este. 

Pentru că Crăciun înseamnă timp petrecut cu cei dragi, magie, o pătură și un ceai cald într-o noapte în care ninge cu fulgi mari (eu așa îmi doresc, dar vremea nu ține cu noi), aceste elemente aveau nevoie de un Moș Crăciun mai prietenos. 

Cei de la Coca Cola nu au stat mult pe gânduri și au angajat un ilustrator care să-i ofere bătrânelului o altă imagine. Așadar, Cola Cola a dat naștere unui Moș Crăciun simpatic, șugubăț și plin de viață.

Nu este de mirare că, de la copii până la adulți, credem cu toții că Moș Crăciun cel adevărat este acela care ne face ochiul de pe o sticlă de Cola. 

mos-craciun-coca-cola

12 – Moș Crăciun are propriul său cod poștal

Și pentru că magia nu putea să se oprească la filme, cărți, mituri și produse tematice, iată că niște oameni inteligenți i-au făcut rost lui Moș Crăciun de un cod poștal. Nu, nu, nu vorim despre cifre, ci despre: HOH OHO

Codul poștal HOH OHO a luat naștere pentru că replica „Scrisoarea ta nu a mai ajuns la Moșul” nu prea îi mulțumea pe copii, iar părinții voiau să păstreze misterul și starea magică vie în sufletul copiilor. 

Așadar, Poșta Canada a preluat sarcina de a primi toate scrisorile copiilor de Crăciun. Au făcut-o pentru a păstra imaginea Moșului curată, însă nu s-au oprit aici. Unii dintre angajații poștei au început să le răspundă copiilor în numele Moșului. 

ho-ho-ho-mos-craciun-decoratiune

Iar atunci când primești răspuns din partea bătrânelului tău favorit, nu ai cum să te limitezi la o singură scrisoare.

Văzând numărul foarte mare de scrisori care ajung la poștă adresându-se lui Moș Crăciun, s-a pornit programul educativ  „Scrisoare către Moș Crăciun” (copiii exersau scrisul scriindu-i Moșului) care a venit la pachet cu codul poștal al bătrânelului magic. 

13 – Prima beteală din lume

Beteala, acea pufoșenie colorată care se agață în brad și cu care ne înfășurăm și ne distrăm atunci când îmbodobim bradul, nu a fost întotdeauna moale și pufoasă precum este în zilele noastre. 

Prima beteală din lume a apărut undeva în 1610, în Germania. Aceasta era confecționată din argint pur și era greu de manevrat. Mai târziu, beteala a fost interzisă pentru că se bănuia că ar conține plumb și putea pune în pericol viața multor oameni. 

beteala-argintie-craciun

14 – KFC, mâncare tradițională de Crăciun

Nu, nu în România, ci în Japonia. În 1947, a fost lansată campania „Kentucky for Christmas” care însemna o masă cu pui și vin pentru Crăciun.

Succesul campaniei a fost atât de mare încât KFC a început să o facă în fiecare an. 

Acum, în 2019, japonezii își adună familia și merg la cel mai apropiat KFC pentru a sărbători Crăciunul, chiar dacă numărul de creștini japonezi se apropie cu pași rapizi de… zero. 

kfc-mancare-craciun

15 – Islanda are 13 Moși Crăciuni

Fiecare ia tradiția de bază, o împachetează și o transformă în acord cu valorile și credințele locului. Așa se întâmplă că în Islanda există 13 Moș Crăciuni, iar perioada Crăciunului începe cu 13 zile înainte de ziua magică. 

Se spune că cei 13 Moși Crăciuni oferă cadouri copiilor cuminți, însă dacă vreun copil de pe listă nu a fost bun tot anul, acești Moși Crăciuni nu se sfiesc să-l pedepsească pe micuțul năzdrăvan. 

mos-craciun-islanda

Cei cuminți primesc bomboane, iar cei mai puțin cuminți primesc… cartofi putreziți.

Partea mai puțin frumoasă a legendei spune că mama celor 13 Moși Crăciuni răpește copiii mai puțin cuminți și-i fierbe într-un ceaun.

Ok… nu-i genul meu de poveste de Crăciun. 

16 – Primul brad artificial de Crăciun

Dacă acum cumpărăm brazi confecționați din plastic, în urmă cu multă vreme, în Germania, primul brad artificial de Crăciun era compus din pene de gâscă.

Acesteau erau vopsite în verde pentru a simula culoarea naturală a bradului. 

brad-craciun-alb-artificial

17 – Moș Crăciun a fost, de fapt, Sfântul Nicolae

Deși acum avem parte de amândoi, și de Moș Crăciun, dar și de Moș Nicolae, în trecut exista doar Sfântul Nicolae. Acesta era un episcop bogat din Turcia care îi ajuta adesea pe cei sărmani. 

Legenda Sfântului Nicolae a fost repede răspândită odată cu moartea sa, ajungând și la nemți. Sfântul Nicolae pentru nemți însemna Sint Nicolaas, însă numele era destul de lung, așa că oamenii au ajuns la forma mai scurtă: Sinter Klaas. 

Nu a mai trecut mult până ce Sinter Klaas s-a transformat în Santa Claus.

mos-craciun-mos-nicolae

18 – Moș Crăciun și sania magică

Se pare că, în realitate, Moș Crăciun nu a zburat niciodată cu sania trasă de reni. Primul care a ilustrat această idee a fost Washington Irving (scriitor american de proză umoristică). 

Astfel, în 1819, a luat naștere Moș Crăciun cel magic care zboară pe cer, în ajunul Crăciunul, zâmbind voios către copiii care au adormit așteptându-l. 

mos-craciun-reni-sanie-zburatoare

19 – Culorile originale ale Crăciunului

Dacă acum alb și roșu sunt colurile pe care le asociem cu Crăciunul, cu mult timp în urmă, Moș Crăciun se îmbrăca în verde, mov sau albastru

Cine a transformat culorile lui Moș Crăciun și cine ne-a construit o altă imagine despre bătrânelul voios? Coca Cola, desigur.

Aceștia voiau un Moș care să se potrivească cu paleta cromatică a brandului de băuturi. 

Trebuie să recunoaștem, nu ne-am imagina Crăciunul cu mov sau albastru, așa-i?

mos-craciun-vrajitor

20 – LEGO – cel mai căutat cadou de Crăciun

Dacă în fiecare secundă se vând 7 seturi LEGO, câte seturi se vând în perioada Crăciunului?

O problemă de matematică pe care echipa brandului a rezolvat-o într-o clipită. Așa cum se vând și seturile lor în perioada sărbătorilor de iarnă.

Se pare că în această perioadă se vând 28 de seturi LEGO pe secundă

lego-craciun

21 – Rudolph nu a existat niciodată

În toate poveștile cu și despre Moș Crăciun, renul Rudolph nu a fost prezent și imaginat niciodată.

Acesta a apărut abia în 1938, ca imagine de promovare pentru compania Rudolph Company, LP. 

rudolph-ren-mos-craciun

22 – 11344 Edbrooke din Polar Express chiar există

Dacă nu ai vizionat The Polar Express până acum, îți recomand să o faci. Este plin de mesaje care țintesc spre suflet și este foarte emoționant. 

Emoționant este și faptul că una dintre adresele anunțate în film, 11344 Edbrooke, este locul în care a copilărit regizorul filmului, în Chicago.

polar-express-film-afis

23 – Crăciunul lui Hitler

Știm deja despre el că iubea foarte mult câinii, însă Crăciunul nu i-a intrat în suflet așa de tare. Motivul era unul simplu: această sărbătoare era una religioasă, iar el își dorea altceva de la Crăciun. 

Așa se face că o bună perioadă de timp a schimbat sărbătoarea clasică de Crăciun în ziua în care toți oamenii ar fi trebuit să-l celebreze pe el, iar bradul de Crăciun trebuia să fie împodobit cu svastici.

hitler-brad-craciun

24 – Crăciunul a fost interzis în 1647

Oliver Cromwell a fost responsabil de interzicerea Crăciunului, în 1647. Acesta nu era de acord cu mesele festive și petrecerile în zi de sărbătoare, iar singura variantă prin care a reușit să-i convingă pe oameni să nu mai sărbătorească Crăciunul a fost… să-l interzică prin lege. 

Interdicția a fost ridicată în 1660, când Cromwell a fost nevoit să părăsească funcția.

craciun-sarbatoare-oameni-masa

25 – Cântecul Silent Night a fost scris… de nevoie

Atât de frumos și atât de liniștit, acest cântec îți lasă impresia că a fost scris în tihnă. Însă adevărul este că a fost compus rapid, într-o noapte, de nevoie. 

Legenda spune exact înainte de ziua Crăciunului, orga unei biserici s-a stricat și nu a putut fi reparată. Următoarea zi, oamenii aveau să vină la slujbă pentru a celebra sărbătoarea Crăciunului. 

Preotul a început să compună 3 piese care puteau fi cântate de cor, una dintre acestea fiind chiar Silent Night. Acum, acest cântec ne trimite într-o stare de liniște pe care o asemănăm adesea cu dansul lin al fulgilor de zăpdadă. 

silent-night-creta-desen-craciun

Tu ce știi despre Crăciun? 

Mă bucur că ai rămas alături de mine până la finalul articolului. Chiar dacă este lung, cred că ți-a făcut plăcere să-l citești și să descoperi lucruri interesante despre această sărbătoare magică ce ne umple casa și sufletele, pe 25 decembrie. 

Anul acesta, decembrie nu mai arată așa cum ne-am fi dorit. Zăpada lipsește, iar farmecul lunii decembrie se pierde odată ce gradele urcă. Dar Crăciunul nu este nici despre gradele cu plus sau minus, nu este nici despre zăpadă și nici despre farmecul vizual. 

Crăciunul este despre liniște sufletească, despre odihna minții și despre iubire. Crăciunul este despre a oferi fără să aștepți să primești ceva la schimb. Despre a te bucura atunci când celălalt deschide cadoul din partea ta. 

Personal, cred că aceste valori ar trebui să fie prezente pe tot parcursul anului, nu numai în decembrie sau de Crăciun. 

Tu cum crezi că este Crăciunul?

Și ce alte lucruri interesante mai știi despre el? 

Sursa foto: Pinterest