La final de concediu – pe care mi l-am luat, ca niciodată, la începutul anului 2023, scriu acest articol despre ce am învățat din anul 2022. Am ales să-l scriu acum – și nu la finalul anului trecut – pentru că am lăsat pauza să mă ajute să sedimentez învățăturile și să le aleg, zic eu, pe cele mai importante.
1. Fericirea ta ești tu
Sună ca un clișeu pe care îl citești la tot pasul în online, mai ales în pozele cu citate motivaționale, dar să știi că este adevărat 100%.
La 28 de ani (sau 29 fără 3 luni) am ajuns la concluzia că absolut nimeni nu mă poate ajuta să simt, să înțeleg sau să găsesc fericirea mai bine decât o pot face eu.
Nici iubitul, nici părinții, nici prietenii.
Desigur, persoanele importante din viața mea sunt prezente pentru că eu am ales asta și pentru că pot contribui la fericirea mea, însă rezultatul final depinde de mine.
2. Trăiește viața așa cum simți, oricum cineva te va judeca la un moment dat
Iar sună a clișeu, nu-i așa? Ei bine, chiar dacă este, lecția aceasta am învățat-o treptat și mi-am permis în 2022 să fac lucrurile așa cum cred și simt că este mai bine pentru mine.
Ce am obținut? Un final de 2022 în care m-am simțit mult mai bine cu mine, cu cine sunt, ce fac și ce-mi doresc să fac în viitor.
3. Nu te dedica 100% jobului, ci găsește echilibrul dintre viață profesională și viață personală. Mai ales dacă nu este business-ul tău
Și chiar și dacă ar fi business-ul tău, tot ar trebui să găsești un spațiu în program pentru timpul tău cu tine și cu cei dragi.
În toți cei 8 ani de experiență profesională mi-am dedicat 99,9% din timp jobului, taskurilor de la birou și mi-am lăsat viața personală și timpul liber pe locul 2. Sau, uneori, am uitat complet de timpul liber.
Not ok!
Odată cu jobul actual am învățat că există timp liber, că există viață personală, că există iubit, prieteni, părinți. Și, mai ales, că exist eu. Că sunt femeie, că sunt om, că am hobby-uri și că am și priorități ce țin de viața mea personală.
Știu că pentru mulți sună trist ce spun eu acum – că ajung să descopăr acest echilibru la aproape 29 de ani, dar cred că e bine mai târziu decât niciodată.
4. Tu nu ești suma reușitelor tale de la job și nici suma eșecurilor de la job
Multă vreme am pus egal între reușitele de la job și persoana mea. Sau, mai exact, între eșecuri și persoana mea. La aproape 29 de ani am înțeles că eu nu însemn jobul meu și jobul meu nu este echivalent cu mine.
Iar odată cu eșecurile au apărut, în trecut, anxietatea și depresia. Am învățat treptat să mă definesc prin ceea ce sunt ca om, ca valori umane și principii, nu prin ce îmi iese sau nu la job.
5. Nu ține toate ouăle în același coș
Yep, am învățat asta în 2022, într-un concediu medical în care am avut vreme să-mi analizez viața și finanțele. Așadar, stând în pat și având energia pe super low, m-a lovit ca o revelație faptul că singura mea sursă de venit este jobul.
Am găsit un proiect și mi-am organizat timpul astfel încât să pot să mențin și echilibrul dintre job, proiect, viață personală – ce spuneam la punctul 3.
6. Găsește un hobby (sau mai multe) și ține-te de el / ele
De ce? Pentru că-ți mențin mintea trează și sufletul plin. Hobby-urile sunt despre noi, despre ce ne face plăcere, așa că de ce să nu dedicăm timp pentru plăcerea noastră?
Am descoperit hobby-uri uitate într-un colț de suflet, unele chiar închise cu cheia și aproape ruginite. Le-am scos pe rând și le-am pus în ordine pentru a păstra ce îmi aduce cel mai mult plăcere.
Așa am rămas cu:
- Lectura;
- Puzzle-ul;
- Journaling & Photo Journaling.
Dar am descoperit și hobby-uri noi, pe care nu mi le-aș fi asumat vreodată – Nails & Beauty. Dincolo de rutinele de dimineață și seară care au fost întotdeauna obligatorii pentru mine, indiferent de timpul pe care l-am avut la dispoziție. Da, da, Beauty în cazul meu – cine s-ar fi gândit? Am să dedic un articol separat acestui proces de devenire în cazul meu.
Și, desigur, am să dedic articole separate și celorlalte hobby-uri redescoperite în sufletul și mintea mea.
7. Găsește timp pentru prieteni și socializare
Well, dacă mi-ai fi spus că eu aș fi spus asta vreodată… aș fi râs. Cu gura până la urechi. Hai să-ți spun de ce. În 2019, când am intrat pentru prima oară într-un cabinet de psihoterapie aveam o mare problemă: un nivel foarte ridicat de anxietate din cauza căreia nu puteam să ies afară din casă nici măcar în vizite la prietenii foarte apropiați. Așa că de foarte multe ori iubitul meu mergea singur. Iar oamenii respectivi se întrebau unde sunt eu.
Pe lângă faptul că lucram ca o nebună și, cum spuneam mai sus, viața mea personală nu exista, mai aveam și acest obstacol de trecut: anxietatea. Și țineam cu dinții de ea de parcă mi-ar fi făcut un bine.
Acum, pe repede înainte către 2022, iată-mă mult mai plină de viață, mult mai înțeleaptă și având mai multă grijă de mine și ce mă face fericită.
Inclusiv pentru gașca de prieteni, oameni cărora le mulțumesc că au înțeles în timp care e faza cu mine și m-au acceptat așa cum sunt și inclus treptat în toate activitățile lor. Contează foarte mult să ai astfel de oameni lângă tine. Așa că dacă ai așa ceva în viața ta, ține de ei. Sunt cu adevărat prietenii tăi.
8. Oferă-ți timp și ție
Dacă ești într-o relație, așa cum sunt eu, nu ezita să pui de-o parte timp pentru tine. Timp de calitate pe care îl poți petrece fie cu hobby-urile tale, fie odihnindu-te. Da, singur sau singură. E benefic și pentru relația ta.
9. Găsește bucurie în a face din locul în care trăiești un spațiu în care să te simți 100% bine
Asta înseamnă fie să amenajezi așa cum simți tu, fie să decorezi, fie să acorzi un gram de atenție și acestui detaliu. Asta dacă ești ca mine.
Eu am învățat sau m-am descoperit încântată de a face din locul în care trăiesc cel mai frumos și mai bun loc posibil. Chiar și cumpărând o floare sau un tablou care te face fericit sau fericită 🙂
10. Setează limite și învață să spui NU
Încep să-mi construiesc limitele încă de la jumătatea anului trecut și procesul continuă. Astfel că pe drumul care trece de la 28 la 29 de ani învăț să setez limite și să spun NU.
Iar NU-ul se referă la orice activitate care nu-mi face plăcere sau se suprapune cu un program pe care mi l-am stabilit.
11. Ai încredere în tine și nu aștepta ca alții să fie punctul tău de sprijin
Cum spuneam și la punctul 1, nucleul reușitelor tale ești tu. Asta am învățat eu în 2022. Tu te poți sprijini pe tine și încrederea pornește de la tine. În orice situație, în orice context, oricine ai fi și orice ai face.
12. Iubește-te mai mult decât te iubesc ceilalți
Însă, ai grijă să nu ajungi la egoism căci linia este foarte fină. Dacă păstrezi echilibrul, vei vedea că începi să te transformi.
Practic, toate lecțiile de mai sus le-am învățat odată ce am început să mă iubesc pe mine 🙂
Cum am învățat cele 12 lecții?
Trăind, greșind, căzând, ridicându-mă și observând oamenii de calitate din jurul meu. De exemplu, lecțiile 1, 2 ș 3 le-am învățat de la iubitul meu. Iar lecția a 3-a am aprofundat-o cu ajutorul unui prieten care îmi este și coleg.
Lecțiile 4, 5 și 6 le-am învățat pe pielea mea, uitând de mine și redescoperindu-mă treptat.
Lecția 7 am învățat-o analizându-mi iubitul și analizându-i fratele (care este cel mai bun frate pe care îl pot avea și eu, deși nu suntem rude de sânge). Însă, momentul în care lecția 7 m-a lovit de-a dreptul în moalele capului a fost atunci când ascultam un podcast cu Paul Olteanu care explica modul în care suntem noi, oamenii, construiți. Recomand podcastul și las un link către el la finalul articolului.
Lecția 8 mi-a fost repetată de infinit de multe ori de iubitul meu în 9 ani de când suntem împreună și am înțeles-o abia în 2022.
Lecția 10 am învățat-o trăind foarte mult pentru job și foarte puțin pentru mine. Iar momentul în care am înțeles-o a fost când scrollam pe Instagram și am dat de un post al Anei Udriște. Uite aici.
Lecțiile 11 și 12 și tranziția de la morning&night routine la Beauty s-a produs odată ce am întâlnit-o pe colega și șefa mea – o femeie care poate fi la orice oră imaginea principiului de „Women’s empowerment”. Femeia care mi-a retrezit și pasiunea pentru Nails și mi-a arătat că sunt mai mult decât jobul și mai mult decât ceea ce cred că sunt. Femeie căreia îi mulțumesc pentru că mi-a adus aminte că sunt femeie 🙂
Cum a fost anul 2022?
Cred că cel mai frumos an de până acum. Și cel mai productiv. Și cel în care mi-am înfrânt anxietatea din social media și mi-am pornit un canal de TikTok cu de toate, fără o direcție anume. Uite mai jos 🙂
@carmenzanfir
Dar a fost și anul în care m-am plimbat foarte mult cu motorul (ca pasager) și am înțeles importanța timpului liber.
Cum aș vrea să fie 2023?
Voi scrie un articol separat despre asta. Pentru anul acesta lista de obiective se îndreaptă mai mult spre viața personală și profesional spre activități care au pornit de la hobby. Despre ce este vorba? Descoperim pe parcurs de-a lungul anului 2023.
Așa că îți doresc 12 luni în care să faci tot ce e mai bun din viața ta, așa cum simți, nu așa cum cred alții că ar fi bine pentru tine. Și nu uita: să faci tot ce-i mai bun din viața ta înseamnă simplul fapt că ai învățat ceva din anul acesta.
Privește spre tine cu mai multă bunătate, cu mai mult optimism și cu mai multă grijă. Sunt destui oameni acolo care să ne judece și critice, nu trebuie să o mai facem și noi 🙂
Podcastul cu Paul Olteanu
Postarea Anei Udriște
Sursa foto: Pixabay
Citește și: Ce am învățat din 2021. Care-i treaba cu adrenalina și de ce am funcționat excelent 12 luni sub presiune